Перейти до вмісту

Корисні матеріали

Поради для налагодження комунікації з дітьми та чоловіком, дієві техніки роботи з емоціями, посилання на ресурси партнерів.

Поради для налагодження комунікації з дітьми та чоловіком, дієві техніки роботи з емоціями, посилання на ресурси партнерів.


Курирующий персонал – ФИО + должность

Про проeкт

Пілотний проєкт ЗСУ: робота з родинами військових

Цей розділ містить корисні матеріали, які можуть використовувати дружини військовослужбовців для себе особисто та фахівці, які працюють з сім’ями військовослужбовців. Тут ви знайдете корисні поради для налагодження комунікації з дітьми та  чоловіком, прості та дієві техніки роботи з різними емоціями, корисні посилання на ресурси партнерів.

“ЛЮБИТИ, ЖИТИ і ЧЕКАТИ” путівник для родин військових, які перебувають у зоні бойових дій

Циганенко Г., П’яста Р., Дідик Н. Любити, жити і чекати.Путівник для родин військо-вих, які перебувають у зоні бойових дій. — Львів: Коле-со, 2018. — 144 с. ISBN 978–966–2527

Цей невеликий посібник з’явився як відповідь на ваші запити. Адже саме такі, як ви, члени сімей
і родин військових, ще з 2014 року зверталися до нас, психологів і капеланів, із питанням, як зберігати стабільність своєї сім’ї,родини, коли рідний служить у війську або ж перебуває у зоні бойо-вих дій. Хоча, відверто кажучи, матеріал посібни-ка може знадобитися і після його чи її повернен-ня додому з ротації чи звільнення зі служби. Завантажити посібник можна тут putivnyk

#ПроДітей

Після повернення із зони бойових дій возз’єднання з дітьми буває як радісним, так і складним. Часто батьки почувають провину в момент, коли дитина не так радісно їх зустріла, як їм хотілось. Але не варто робити передчасних висновків і звинувачувати себе або дружину….

Діти різного віку по-різному реагують на стреси, пов`язані із виконанням батьком/мамою завдань у зоні бойових дій (включаючи етап перед відправленням, етап перебування та етап повернення).

Почуття дітей здебільшого залежать від їхнього віку і розуміння причин відсутності військовослужбовця вдома. Сильні і вразливі сторони дітей визначаються етапами їх психосоціального розвитку.

На фото ви можете побачити:
1) схему проявів різної емоційної поведінки, відповідно до віку та засоби, які можуть використовувати батьки, щоб допомогти дитині їх врегулювати:
2) три прості кроки, які допоможуть налагодити стосунки з дитиною після повернення додому.

Важливо пам’ятати: тривалість розлуки сприймається дітьми індивідуально і те, що вам здаватиметься незначним, дитиною може сприйматися,як вічність. 
Якщо у вас є питання, які вас турбують з цієї тематики, пишіть нам на сторінку у Facebook  

Матеріал підготовлено психологами ГО “Жіноча сила України”  Поширення дозволяється з посиланням на автора

Комплекс технік саморегуляції.

Не сиділи біля відкритого вікна, чи на протязі, а вухо “протягнуло”, або не зрозуміло від чого болить горло, чи раптово почала боліти спина або голова без явної на те причини? В такі моменти завжди виникає питання “що це таке і що з ним робити”, такі питання ми також часто чуємо на наших зустрічах з жінками.

Для таких ситуацій та для їх попередження нашою командою психологів було розроблено комплекс тілесно-орієнтованих технік, які допомагають впоратися з вище перерахованими проявами (і не тільки) та попередит иїх виникнення у майбутньому.

За посиланням ви можете переглянути відео, у якому наведено приклад проведення групової роботи із використанням технік тілесно-орієнтованої терапії. Відео містить детальні пояснення психолога. Рекомендації можна використовувати самостійно в домашніх умовах https://www.youtube.com/watch?v=l7DpJ28GFdM

Практичний посібник “МИ ПЕРЕЖИЛИ:ТЕХНІКИ ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ СІМЕЙ, ВІЙСЬКОВИХ, ЦИВІЛЬНИХ ТА ДІТЕЙ” за науковою редакцією Галини Циганенко.

Цю збірку укладено на основі посібників для сімей  військових, цивільних та дітей, які були видані «Психологічною кризовою службою» та її партнерами в різний час. Перший розділ містить матеріал, який стане в нагоді сім’ям військових. За його допомоги ви немов би познайомитесь з ним –«новим», зрозумієте чому він чи вона так реагують, повертаючись до звичного побуту. Перебування у зоні збройного конфлікту – це надзвичайно складне завдання, виклик, проте ваш рідний зміг адаптуватись і здолати ці випробування. Тепер йому потрібно дати час, щоб призвичаїтися до мирного життя, адже іноді досить важко інтегрувати отриманий досвід, зробити його корисним для цивільного життя. У той же час, цей досвід і навички є надзвичайно цінними, і тому їх напевно варто враховувати, а травматичний досвід зрозуміти й опрацювати.
Другий і третій розділи представлені у вигляді пам’яток для батьків дітей, які пережили травматичний стрес: другий –особливості переживання стресу дошкільнятами від 3 до 7 років; третій – підлітками (від 10 до 18 років) . Завантажити посібник можна за посиланням Ми пережили

Соціальний фільм про досвід учасників бойових дій та їх психологічний стан “Опануй хвилю”

Соціальний фільм, створений Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних Сил України, став відповіддю на виклик сьогодення – виникнення або загострення проблем у особистому та професійному житті, які стали наслідком участі у бойових діях на сході України. Нехтування спеціалізованою допомогою через нерозуміння або упереджене ставлення до роботи психолога – одна з причин людських трагедій. У фільмі відсутні спекуляції з приводу посттравматичного стресового розладу та стереотипи, що дискредитують ветеранів. Проект звертається до суспільства в цілому та людей, які повернулися із зони проведення АТО, а також їх родин, оточуючих, колег та закликає до розуміння тих процесів, що можуть відбуватися з людьми після участі у бойових діях та, за необхідності, звернення за допомогою до фахівців. Героями проекту стали учасники бойових дій, які поділилися власними історіями та ставленням до роботи психолога. Разом з ними зарубіжні та вітчизняні експерти спростовують негативне ставлення до ролі психолога, яке досі поширене в українському суспільстві, окреслюють коло питань, з яких можна звертатися до фахівця, та розповідають про значення психологічної роботи у підвищенні ефективності виконання завдань особовим складом.

Корисні поради для членів сімей про те, як себе поводити, якщо ваш воїн знаходиться у зоні бойових дій